Website Security Test

Bagaimana kami bangkit semula!

In: Cerita Usahawan Medikal On: Comment: 0 Hit: 391

Meddina Healthcare ini terlalu istimewa buat saya dan partner. Kami korbankan kerjaya kami yang selesa untuk memulakan perniagaan ini dengan bermodalkan rm10, 000 sahaja waktu itu. Bermula dengan limited sources sangatlah perit. Gaji dibayar ikut prestasi syarikat. Ada untung bulan tu barulah boleh ambil gaji. Jadinya bila orang tanya macam mana anda survive saya susah nak cerita dalam cerita yang sangat ringkas. Sebab cerita kami panjang.. Hari ini, saya ceritakan satu bab dari fasa membangunkan syarikat kami.

Masih segar lagi ingatan di awal 2019, waktu itu sangat buntu selepas mendapat Audit report pertama kami untuk syarikat MHE Medical Supplies Sdn Bhd. Melihatkan kerugian kami itu saya dan partner Puan Kartini Ibrahim dalam dilema nak teruskan atau pun tidak perniagaan kami. Keputusan yang sangat berat dan penuh dengan emosi.

Ya, saya sendiri terasa murung waktu itu. Sampaikan beberapa minggu saya hanya duduk rumah main game di atas katil. Saya seolah-olah merajuk dengan syarikat saya sendiri. Perasaannya sama macam seorang ibu yang merajuk dengan anaknya bila anak yang ditatang bagai minyak yang penuh tapi akhirnya gagal memberikan kebanggaan pada ibunya. Pada orang yang tak pernah lalui mereka tidak akan faham perasaan ini.

Tapi satu kelebihan saya dari dahulu. Saya suka mendapatkan kepastian sesuatu perkara dari banyak sumber. Saya akan cari orang yang sangat arif untuk bertanya sampai saya berpuas hati. Seterusnya nanti barulah saya ambil sebarang keputusan.

Langkah pertama saya ambil untuk tentukan menutup syarikat atau tidak ialah saya ajak partner pergi jumpa Auditor kami. Saya minta dia beri pendapat sama ada saya perlu bungkus atau tidak. Katanya bidang yang saya ceburi memang perlukan modal yang banyak. Dah terlanjur saya habiskan duit kenapa tidak diteruskan lagi. Katanya elok saya bertenang dulu dan bagi masa dulu. Kalau tak nak teruskan pun biarkan dulu Sdn Bhd ni.. jangan tutup. Sebab dia kata "Mana tahu ada rezeki nanti... Bila nak mula semula dah ada syarikat.. tak perlu laa tutup terus.."

Seterusnya kami jumpa dengan Puan Armiati Mohd Ismail dari ABS Business Services. Beliau ialah Secretary Company kami. Saya nyatakan hasrat, Puan Armiati pun nasihatkan yang sama.. jangan tutup dulu sebaliknya berehat dulu. Nanti perlahan-lahan mulakan semula.

Suatu hari saya ternampak posting iklan Puan Noraminah Omar di Facebook. Iklan tu tentang Business Clinic. Saya terus PM dan minta dia untuk buat sesi 2 jam. Dari situ kami dikenalkan dengan ABA Malaysia. Sebuah syarikat yang menjalankan konsultasi perniagaan. Kami di bimbing oleh Coach Asri, Coach Sham dan Puan Noraminah. Waktu mula-mula jumpa, kami bawa Audit report pertama kami tu. Mereka juga tengok Management Account syarikat. Bagusnya ABA Malaysia ni.. mereka melihat nombor dan prestasi semasa. Waktu itu Coach cakap "Numbers Don't Lie" Awalnya saya tak faham..hanya angguk-angguk tapi selepas memulakan sesi coaching dan diminta baca laporan kewangan serta buat analisis, saya nampak dah apa yang Coach Sham cakap tu.. Di ABA Malaysia barulah saya belajar betul-betul macam mana nak rancang bisnes saya. Selama ni rasa apa yang kita buat dah betul. Tapi lepas ambil Coach Bisnes saya nampak satu per satu kekurangan kami dalam berniaga.

Lagi satu, setiap kali nak mula sesi coaching bulanan, saya akan ditanya soalan-soalan seperti "what is your 3 current challenge, what is you goal for the next 3 months" Dua soalan ini nampak senang tapi bila anda bukanlah seorang yang ada masa duduk memikir ianya amatlah sukar. Ya ramai Pemilik Bines sebenarnya tiada masa untuk duduk berfikir apa kita Plan nak buat. Soalan yang buatkan saya berfikir apa masalah saya, apa halangan saya. Barulah saya terfikir, selama hari ini saya cuba selesaikan masalah syarikat tanpa dusuk fikir apa sebenarnya punca/halangan kami. Saya selalu fikir bagaimana nak tambah Sales supaya syarikat ada duit lebih nak bayar gaji dan mampu meneruskan kelangsungannya.

Saya dan partner adalah wanita yang sangat "Independent" dan "Positive Minded" jadinya bila ada halangan atau masalah kami selalu berfikir.. oh itu biasa-biasa sahaja dan kami boleh buat. Sampai akhirnya kami lupa, kami terlalu tidak meminta bantuan orang. Kami duduk dua sendiri fikir sendiri. Kami tidak tahu itulah sebenar masalah kami. DAPATKAN BANTUAN BILA PERLU!

Comments

Leave your comment